Az "adóhatosági ellenőrzési adatszolgáltatás" az INVO programokban.

Alapvetően a számla menü része, de elérhető több bővített program főmenüjéből is (Például az Autószervíz munkalap kezelő programból is meghívható a számla modul és a menüjéből pedig az "adóhatosági ellenőrzési adatszolgáltatás".

Miért van kisbetűvel a menüpont és miért nem NAV XML 2016, vagy NAV lekérdezés a neve ?

Mert ez ( "adóhatosági ellenőrzési adatszolgáltatás") a törvényben betűről betűre kötelező megfogalmazás volt.

Mikortól használható ?

Csak 2016 január 1 után kiállított számlákra lehetséges ez a lekérdezés.

Hogyan kell használni?

A Fájl főmenű első menüpontja az "adóhatosági ellenőrzési adatszolgáltatás" menüpont. (1.kép)
Lehetőséget biztosít harmadik féltől származó megjelenítő (például a Notepad++) illetve ellenőrző (például az XSDdiagram ) programok megadására. A példákban ingyenes, cégek számára is használható offline (letölthető és nem kell internet a használatához) reklám mentes programok szerepelnek. A törvényben megadott XSD-hez viszonyít a program. A képen a program mappájában található az XSD, de beállítható közvetlenül az adóhatóság web linkje is (ekkor online-nak kell lennie a gépnek amin lekérdeznek).
Így a lekérés eredménye azonnal látható és ellenőrizhető, hogy esetleges hiba még a lista kiadása előtt érzékelhető legyen (természetesen csak a formai hibák).
A Notepad++-ból akár egy egyéb helyre (például USB kulcs) kimentés is lehetséges.
Az XML fájl nevének mindig a lekérdezésre utaló nevet adjunk meg, vagy ahogy azt az adóhatóság elvárja.

Erősen javasolt a NAV lekérdezés esetén mind a dátum mind a sorszám tartomány megadása (a lekérdezés vagylagos feltétellel történik, így bármly tartományba esik a számla az bele kerül), mivel egy adott esetben hibásan beírt kiállítási dátum is az adott időszakban kibocsátott és később módosítóval korrigált számla is benne lesz a lekérdezésben.

Aki könyvelési feladásra használja, annak javasolt ettől függetlenül a kiállítási időszakot tartalmazó számla és modosító lista PDF fájl eljuttatása is a könyvelő cég felé, ellenörzés képpen (például tévesen kiállított számla nem szerepel a feladásban vagy egyéb más gond miatt).

A 2. képen a dátum rovatra nyomott jobb egérgombbal elérhető tól ig dátum választási lehetőség látszik (egy gombnyomásra az egész időszak megadható ha az valamely szokásos érték)
Néhány hiba lehetőségre figyelmeztet a program. Az egyik ha az adott napig kérjük le a listát vagy előre dátumozva, hiszen ekkor erre az időszakra még készülhet számla.
Jelzi a program, ha az adott időszakra nem talált számlát (ekkor nem jön létre XML fájl) - 5.kép.
Az ellenörző program csak félig volt autoamtizálható (az XSD megadható paraméter), így az ellenörzéshez a képen látható menüpontban ki kell választani a létrehozott XML fájlt.

Ha a feljövő lista ablak nem üres (a 7.kép szándékosan hibás fájllal), akkor valami gond van. Ilyenkor vegye fel a kapcsolatot velünk, ha nem tudja értelmezni a kijelzett (számítástechnikia jellegű) sorokat.
Jó lekérdezés esetén az ablak üres marad. 8.kép

NAV XML menüpont

Az időszak beállítása a jobb egérgombra feljövő menüből is választhatófigyelmeztetés

A megjelenítő és az ellenörző program megadása.

Nincs számla és vagy számlát módosító (javító) bizonylat az adott időszakban.

Az egyik ellenörző program menüje.Szándékos hiba - ilyen listának nem szabad lennie.

Sikeres lekérdezés - formai hiba nélkül.